ITT A SZEMLE PROGRAMJA!

2019-10-02

koncertek, szakmázás, vetítések két helyszínen, na meg az önfeledt szórakozás.

A részletes vetítési sorrenddel meg hamarosan jövünk!

KLIPVETÍTÉSEK//

14:00 -15:30 KISHALL

14:00-20:00 NAGYHALL

 

DÍJÁTADÓ//

21:00 NAGYHALL

Műsort vezet Fluor és Hajós András

 

ZENEI PROGRAMOK//

 

KONCERTEK A KISHALLBAN

17:00 Henri Gonzo akusztik

18:00 Odett akusztik

18:50 Lóci játszik cover set

19:40 Bérczesi Robi akusztik

20:30 Szakács Gergő akusztik

 

ABSOLUT AFTER A VOLT LOKÁLBAN

23:00 Diszkó Márkó x DJ Katapult

24:00 Izil

02:00 Kemény Bánás Mode (Szimler-Kemény-Togay)

 

SZAKMAI PROGRAMOK A VOLT LOKÁL 

 

14:15-14:45 Az NKA és a Hangfoglaló Program 

Előadó: Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program vezetője

 

15:00-15:30 A könnyűzenei export generációváltása 

Előadó: Bali Dávid, a HOTS exportiroda vezetője

 

15:45-16:30 Brandépítés, menedzsment és zenekari pr/marketing 

Kerekasztal-résztvevők: Peremenczky Krisztina (general manager, Universal Music), Kedves Péter (zenész-manager, Belau) és Rónai András (újságíró, Recorder)

Moderátor: Kelemen László

 

16:45-17:30 Zenei szponzoráció, támogatói együttműködés

Kerekasztal-résztvevők: Tóth Rita (brand manager, Absolut), Lenkey Ákos (alapító, BP Shop) és Takács Ákos (marketing manager, Red Bull)

Moderátor: Kelemen László

 

17:45-18:15 MOME Music Video - Tanítható-e a music video? 

Kerekasztal-résztvevők: Fazakas Fanni RUMEX (media designer, VR művész), Bodóczky Tóni (vizuális művész, egyetemi adjunktus, MOME) és Veres Bálint (esztéta, egyetemi docens, MOME)

Moderátor: Deák Dániel (filmteoretikus, fesztiváligazgató - Friss Hús, Daazo)

 

18:30-19:30  Road Movie 

Kerekasztal-résztvevők: Lobenwein Norbert (producer), Miki357 (rendező), Árpa Attila (rendező), Gráf Péter (rendező), Varró Zoltán (kreatív) 

Moderátor: Kelemen László

20:00 Lóci játszik klippremier


Klipektől a nagyjátékfilmig

2019-09-29

Fatér Ambrus nem csak a dobok, de a kamera mögött is nagyokat alakit. Nemrég leültünk vele beszélgetni klipkészítésről, díjakról, múltról és jövőről.

Az első Klipszemlén Ambrus még csak megfigyelőként vett részt, a másodikra viszont már nevezett. Ekkor hazavitt két díjat a Csaknekedkislány Tihany című klipjével, melynek pikantériáját adja, hogy Ambrus nem csak a klip rendezője, de a banda dobosa is egyben. A videót Csepella Olivérrel, az énekessel találták ki. A koncepció egy egyszerű, de nagyszerű ötletre épült: az egész klip sötét, csak egy zseblámpa világít benne. Az eredeti elképzelés szerint a fővárosban forgattak volna, de kiderült, hogy itt sosem lesz annyira sötét, hogy az ötlet működhessen. Végül kiszakadtak a városi közegből, és egy teljesen más helyszínre helyezték át a videót. Ambrus elárulta, hogy csak a zseblámpa fénye nem lett volna elég egy jó videóhoz, ezért a forgatáson a hangmester egy hosszú bummra szerelt photobox segítségével derített fényt rakott a főszereplőre.Ambrust nagyon meglepte, amikor díjakat nyertek a klippel. Nekik valójában csak egy céljuk volt: az, hogy tanuljanak. A videóklip készítés számára egy kísérleti tér: “picit lutri az egész, vagy bejön, vagy nem, de közben egy iszonyú jó játék”.
A verseny után többen megkeresték például azért, hogy készítsen reklámokat, azonban ezekből ekkor nem lett semmi. Ambrus egyrészt még egyetemre járt, másrészt nem volt referenciája reklámfilmekhez. Az első szemle siker-hullámai számára tiszavirág életűek voltak, de nem bánta. 

A harmadik Klipszemlén Ambrus ismét tarolt: a Csaknekedkislánnyal és a The Qualitons klipjeivel is díjakat zsebelt be. Ezután ismét megkeresték őt, ekkor már volt referenciája, így elkezdhetett reklámokat gyártani. Elmondása szerint egy fiatal filmrendezőnél nagyjából az lehet az út, hogy csinál kisebb nagyobb reklámokat, időközben pedig írja a nagyjátékfilmjét.

Ambrus jelenleg egy három szálon futó, dokumentarista hangvételű filmen dolgozik, ami egy gyerek örökbefogadási procedurát mond el a mai Magyarországon. Ezzel a konkrét ötlettel egy éve foglalkozik, éppen ezért az elmúlt időszakban nem gyártott videóklipeket. Az idei Klipszemlére nézőként érkezik majd. Nagyon erősnek tartja az idei klip remekeket. “Jó az, ha egyre színvonalasabb dolgok történnek a klip mezőnyben, mert akkor a vizuális igény jobb, nagyobb, meg kifinomultabb lesz” - mondta. Mi bízunk benne, hogy valóban így lesz, elvégre ezért kezdtük el csinálni a klipnézős népünnepeket. Ne felejtsétek: október 10-én találkozunk az Akvárium Klubban!


Ezért érdemes nevezni!

2019-09-01

A 04. Klipszemlére szeptember 15-ig tudjátok nevezni a videóklipjeiteket. Szeretnénk benneteket egy kicsit még jobban motiválni, ezért most mutatjuk, miket nyerhettek.

A Klipszemle kategóriái nagyjából évről évre ugyanazok: a legjobb klip mellett átadjuk a legjobb operatőrnek, rendezőnek, alakításnak, animációnak, trash és no budget klipnek járó díjakat. Ezek mellett minden évben kiosztunk különdíjakat is. Idén ezeket a díjakat az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma, a CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, a Recorder, az Absolut, valamint a CineSuper és Kraft Budapest biztosítják.

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma 400.000 forintos egyedi pályázattal támogatja a legjobb magyar nyelvű videó készítőit. A CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál koncert lehetőséget ad a 2020-as Cafe Budapesten. A Recorder a különdíjának nyerteseivel egy oldalas interjút készít a magazin print számába, ezt kiegészítve pedig egy exklúzív klipmegjelenést biztosít a Recorder.hu-n. CineSuper / Kraft Budapest a Legjobb klip alkotóinak 1,5 millió forint értékű eszköz- és egyéb gyártási erőforrás-hozzájárulást biztosít. Mi, azaz a szervezők, a Flashback Studióban egy egynapos stúdió- és eszközhasználatot biztosítunk. Az Absolut pedig persze ott segít, ahol tud: 150.000 Ft értékű vodkával támogatja meg különdíjasát. 

Ha a nyeremények felkeltették az érdeklődésedet, és szeretnéd valamelyiket magadnak tudni, add meg az esélyt, nevezd klipedet még ma az oldalunkon!


Az idei szemle zsűrije

2019-08-22

Zajlik a nevezés, összeszedtük hát röviden, hogy fog zajlani a zsűrizés. Legfőképp pedig, hogy kik fognak dönteni az idei nyertesekről.

2019-ben szeptember 15-ig tudjátok nevezni a videóklipjeiteket, ezután pedig indul a közönségszavazás, egészen szeptember 25-ig. Az anyagaitokat első körben mindig mi szűrjük egy szűk, szakmai csapattal, majd összerakunk egy shortlistet, amit kategóriákra bontva elküldünk a zsűrinek. Ők egy adott szempontrendszer szerint pontoznak, amivel kialakul a kategóriánkénti toplista. A nagy napon ebből a top 3-5 klipet vetítjük le versenyprogramként.

Biztos kíváncsi vagy arra, hogy ki dönt majd a videók sorsáról, így szeretnénk neked bemutatni az idei zsűri tagjainkat.
Filmes oldalról csatlakozik hozzánk Cseh Renátó, aki már elképesztő mennyiségű magyar filmben és itthon forgatott külföldi produkciókban vett részt. Forgatott már Keira Knightley-val és Dwayne “The Rock” Johnsonnal is. Renátó mellett velünk lesz még Köbli Norbert filmíró, Pálfi György filmrendező, Kovács Eszter rendező- art director, illetve Miki357 rendező is, aki nem mellesleg a Klipszemle ötletgazdája is volt.

Éder Krisztiánt sokan csak SP-ként ismerik, azt azonban néhányan még nem tudják róla, hogy a popsztárkodás mellett elvégezte a MOME fotográfia szakát. Azóta kiköltözött New Yorkba, ahol úgy tűnik elég jól megtalálta magát, legutóbb a például a Ray Ban worldwide kampányát fotózta.

A zsűriben velünk lesz még Fodor Máriusz, aki itthon az egyik legjobb reklám zene készítő, valamint Galler András Indián is, akit talán már be sem kell mutatni, hiszen vele mindenki találkozott már, aki egy kicsit is érintett a videóklipek világában. Ő csinálta például Majka: Belehalok, illetve Rúzsa Magdi: Szerelem című dalához a videóklipet.

Idén újságírói oldalról csatlakozik hozzánk Inkei Bence, a 24.hu kultrovatának vezetője, aki régen a Quartot csinálta, és Virág Anikó, aki a The Room alapítója és divatszerkesztője volt, tavaly óta pedig a Pleasure Garden magazin divatszerkesztője Tóth Alival együtt, akivel lassan 20 éve dolgoznak együtt.

A zenei oldalról érkezők csapatát erősíti majd Péterfy Bori színész- énekes, valamint László G. Gerzson, a Music Channel zenei- és programigazgatója.

Mint láthatjátok, az előző évekhez hasonlóan idén is egy illusztris társaságot szedtünk össze nektek. Mi bízunk a szakértelmükben, reméljük ti is így tesztek! 


Összefoglaló a sajtótájékoztatóról

2019-08-16

Augusztus 15-én minden kiderült. Meghívtuk a sajtó képviselőit, volt nyerteseinket, és az idei zsűri öt tagját az Akvárium Volt Lokáljába, hogy bejelentsük a 4. Magyar Klipszemle legfontosabb infóit.

A sajtótájékoztatót rövid nosztalgiázással indítottuk. Linczényi Márkó összefoglalta és személyes élményeivel dekorálta a korábbi szemléket. Meg persze bejelentette, hogy idén október 10-én várunk mindenkit az Akváriumban a 4. Magyar Klipszemlére. Az egész hely a miénk lesz, négy helyszínen futnak majd párhuzamosan a programok. A Nagy Hall ad majd teret a hivatalos versenyprogramnak és a díjátadónak, de a Kis Hallban is egész délután mennek a klipvetítések. Itt a versenyprogramban nem szereplő, tematikus vetítések lesznek. Kint, a teraszon a korábbi shortlisesek és nyertesek fognak akusztikus koncerteket adni. Ha pedig ennyi sem lenne elég, a Volt Lokálban szakmai kerekasztalokkal várjuk azokat, akiket érdekel, mi is zajlik egy klip elkészítésénél a kulisszák mögött. Szeptember 15-ig várjuk a nevezéseket, ezután pedig indul a közönségszavazás, egészen szeptember 25-igDíjakban idén sem fogunk szerénykedni. 

Bejelentettük az idei zsűri teljes listáját. 

Miután minden fontos információ elhangzott, Márkó a zsűri jelenlévő tagjait (Kovács Eszter, Köbli Norbert, Cseh Renátó, László G. Gerzson, Miki357) faggatta arról, milyen szempontok szerint fogják a klipeket válogatni és díjazni. 

A sajtótájékoztató után az Absolut garantálta, hogy mindenki jó hangulatban (ne) hagyja el a helyszínt. Koccintottunk korábbi nyerteseinkkel, velünk volt például KRSA és Riger János (PASO), Korbucz Sonya (SONYA), és Berger Dalma (Volkova Sisters) is. 

Partnereink